top of page

WE SEE UKRAINE

21.02 - 02.03.2024

групова изложба


Между 21 февруари и 2 март KO-OП става домакин на изложбата на Дария Пугачова - “През стената”, част от груповата експозиция WE SEE UKRAINE. На 24 февруари Дария ще представи и своя пърформанс “През стената”, посветен на годишнината от началото на войната в Украйна.




Експозицията WE SEЕ UKRAINE събира в еднo 6 артиста от България, Хърватия и Украйна, обединени в мисията да покажат силата и надеждата на хората, които живеят в Украйна, тези, които са отвъд новините.


WE SEE UKRAINE ще бъде показана едновременно на три места: Топлоцентрала, КО-ОП, контейнер VOX POPULI


WE SEE UKRAINE е съвместен проект за визуални и сценични изкуства, който пресъздава различните отпечатъци и емоции на хората, които живеят във война в Украйна. Проектът се базира на опита на обикновени украинци: бежанци или хора, които вече са успели да се завърнат по домовете си - или това, което е останало от тях. Изложбата дава възможност да усетим палитра от различни емоции и чувства на един народ, който не само е народ във война, а народ, съставен от отделни хора, всеки от които продължава да търси и намира сили да се надява, да се бори, да мечтае и просто да живее по време на една война, която продължава без толкова нужния на човешката психика краен срок.


Какво дава на хората сила, надежда, гориво да продължат? Какво е да си обикновен човек, извън бойното поле, но поставен в ситуация, която изисква героизъм? Героизъм да си позволиш да изпитваш съвсем нормални човешки емоции и чувства, да имаш силата да запазиш човешкото в себе си. Една изложба, която ни връща почти две години назад и ни показва, че войната все още съществува и продължава и то извън новинарския шум.


Кураторски тур:

На 24 февруари, в деня на годишнината от началото на войната, Анна Стоева, основен двигател на WE SEE UKRAINE и една от авторките, ще проведе кураторски тур през трите локации на изложбата (Топлоцентрала, КО-ОП, контейнер VOX POPULI).


Турът ще започне от 16:00 във фоайето на втори етаж на Топлоцентрала и се очаква да продължи 2,5 часа в разходка и разговор. Турът ще запознае посетителите с личните истории на авторите и с пътя им от началото на войната досега, с творбите им и с историята им в контекста на изложбата. След Топлоцентрала следва пърформънса на Дария Пугачова в галерия КО-ОП, и турът ще приключи в 18:30 часа с греяно вино пред контейнер VOX POPULI. Там ще може да се види и работата на Анна Стоева. «Трите воала на неутралитета».


*** Кураторският тур е с предварително записване – моля, изпратете 2 имена и телефонен номер на: info@tanukifilms.com


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на Европейския съюз и Национален фонд “Култура”.


Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къща Eclectica и украинският Център за развитие на туризма на град Лвив. Партньори в организацията на изложбата в София са регионален център за съвременно изкуство Топлоцентрала, пространство за изкуство КО-ОП и Контейнер Vox Populi.


Снимкa: Лина Кривошиева

bottom of page